Kuchnia

kuchnia

Tort makowy z kremem z białej czkolady

Składniki:

Na ciasto:

5 jajek
150g cukru pudru
2 łyzki mielonych migdałów (pominęłam)
12dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka proszku do pieczenia
200g suchego maku
Na krem:

300g czekolady białej
400ml śmietanki 36%
Na nasączenie:

pół szklanki przegotowanej wody
3 łyżki rumu


Wykonanie:

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, migdały, mak i proszek do pieczenia wymieszać razem.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier puder, następnie żółtka. Delikatnie mieszając, połączyć ze składnikami suchymi.

Ciasto wlać do tortownicy o śreenicy 23cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180oC (ja piekłam krócej i w temperaturze 170oC). Wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na trzy równe blaty.

Krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ubić śmietankę na sztywno. Dalej ubijając dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę.

Złożenie tortu:

- Pierwszy blat

- Nasączenie

- 1/3 kremu

- Drugi blat

- Nasączenie

- 1/3 kremu

- Trzeci blat

- nasączenie

- 1/3 kremu na wierzch i boki tortu



Udekorować dowolnie. Ja posypałam tort suchym makiem, a boki obsypałam drobnym maczkiem kakaowo- waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation