Kuchnia

Przepisy

Schabowe roladki ze szpinakiem

Skład.
ok. 50 dag schabu bez kości
150ml passaty pomidorowej (lub przecieru)
250 dag szpinaku (my użyliśmy mrożonego)
ok. 10 dag tartego żółtego sera
5 ząbków czosnku
1 nieduża cebula
po 1 łyżeczce papryki ostrej, słodkiej, majeranku, ziół prowansalskich
sól, pieprz

Zaczynamy.
Schab kroimy w plastry, rozbijamy lekko płaty (może być troszkę mocniej niż na kotlety schabowe). Płaty mięsa posypujemy paprykami w proszku, solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Odstawiamy.

Pozostałe 3 ząbki czosnku drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak i smażymy (można przykryć) aż do momentu, gdy cała woda ze szpinaku wyparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oddzielnej patelni. Gdy się zeszkli wlewamy passatę pomidorową i gotujemy cały czas mieszając przez około 10 do 15minut (wówczas zredukuje się ona do postaci sosu). Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku, a także majeranek i zioła prowansalskie (jeżeli macie pod ręką listki świeżej bazylii to także można kilka dorzucić).

Płaty mięsa smarujemy szpinakiem i zwijamy z nich roladki (jeżeli się rozpadają, można je spiąć wykałaczką) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch polewamy sosem pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez około 50minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 5minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami; ziemniakami, kaszą, ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation