Kuchnia

do schrupania...

Ciasto Bananowe na zimno
Składniki:
Ciasto:

5 jaj
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki wody
3/4 szkl. cukru


Krem:


3 banany
2 op. serka homogenizowanego
3 łyżki żelatyny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

Sposób przyrządzania:

Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, wodą i octem na pianę. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie pod koniec ucierania żółtek dodawaj po 1 łyżce mąki (cały czas mieszaj). Z białek ubij na sztywno pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Zrobione ciasto przełóż do małej tortownicy i w piekarniku nagrzanym do 180° piecz przez ok. 30 min. Upieczone ciasto przestudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części – jak tortowe.

Przygotuj krem: żelatynę namocz w 4 łyżkach ciepłej wody. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce na małych oczkach. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Serki homogenizowane wymieszaj ze śmietaną, dodaj do nich cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wygniecionego jednego banana. Całość zmiksuj. Następnie rozpuszczoną żelatynę połącz z utartym wcześniej masłem i przełóż do serków – wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Z gotowego kremu odłóż 1/4 do dekoracji.

Pokrojone wcześniej na 3 części ciasto przełóż gotowym kremem. Z wierzchu udekoruj plastrami bananów i kremem. Boki obsyp wiórkami kokosowymi. Ciasto luźno zapakuj w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation