Kuchnia

do schrupania...

tarta truskawkowo-migdałowa z sosem krówkowym:
(inspirowana przepisem z good food magazine)

kruchy spód -
140 g mąki,
100 g zimnego masła,
50 g mielonych migdałów,
50 g cukru pudru,
1 żółtko

nadzienie -
250 g mascarpone,
150 ml śmietanki kremowej 30%,
2 łyżki cukru pudru,
140 g krówek,
6 łyżek mleka,
85 g posiekanych i uprażonych na suchej patelni migdałów lub płatków migdałowych,
450 g truskawek

przesianą mąkę wymieszać z migdałami i cukrem pudrem i posiekać z masłem. dodać żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeżeli ciasto kruszy się i nie chce się zagnieść, dodać 1-2 łyżki zimnej wody). uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.

schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23-24 cm. wykleić dokładnie spód i boki. piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, aż spód zapiecze się na złoto.

krówki i mleko przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż cukierki rozpuszczą się w mleku i powstanie gęsty sos. odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę kremową ubić na krem. serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać bitą śmietanę. delikatnie wymieszać, dodając również połowę przestudzonego sosu krówkowego, połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki i połowę uprażonych migdałów. nadzienie przełożyć na upieczony i ostudzony kruchy spód. ozdobić resztą truskawek, migdałów i pozostałym sosem krówkowym. podawać natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation