Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczone placki ziemniaczane

Składniki:

^1 kg ziemniaków
^1 cebula
^1 ząbek czosnku
^garść liści świeżego majeranku
^1 małe jajko
^sól
^pieprz
^olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Na sos:

^1 jogurt niskotłuszczowy
^1 łyżeczka chrzanu
^sól
^pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation