Wnętrza

Home Sweet Home

Abc Mojej Kuchni: Aby panierka była chrupiąca, a mięso soczyste

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 szkl mleka
1 jako
1/2 op. przyprawy Pomysł na grilla Winiary
4 łyżki otrąb pszennych
4 łyżki otrąb żytnich


Moja propozycja na kurczaka inaczej. Pomysł zrodził się dzięki Firmie Winiary, która obdarowała mnie niemałą paczuszką pyszności w postaci różnych "Pomysłów na...". Znalazła się tam torebeczka przyprawy do grilla i kiedy przygotowywałam mięso z kurczaka na obiadek postanowiłam trochę poeksperymentować:) Zamiast jak zwykle do jajka dodać soli i pieprzu lub przyprawy do zup w proszku dodałam 1/2 opakowania tej przyprawy, mleko i zamieszałam. Do tego wrzuciłam dwie pokrojone piersi z kurczaka i marynowałam ok. 1 godzinę. Następnie na sporej wielkości talerz wysypałam otręby pszenne i żytnie i wymieszałam. Każdy kawałek mięsa obtaczałam w otrębach i smażyłam w głębokim tłuszczu (oliwie). Podałam z ziemniaczkami i sałatka z zielonej sałaty :)

No i najważniejsze! Mięsko było aromatyczne, bardzo soczyste i chrupiące. Mąż stwierdził, że to najlepszy kurczaczek jaki robiłam więc chyba zostanę z ta przyprawą na stałe w tym daniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation