Wnętrza

Home Sweet Home

Moje codzienne przyjemności...: PLACKI ZIEMNIACZANE ZAPIEKANE POD PIECZARKAMI I SEREM

Składniki (na 2-3 porcje):

Placki ziemniaczane
nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż, jak pisałam, nasmażyłam ich całe mnóstwo, nie wiem, ile czego poszłoby na 6-7 placków. Ogólnie zatem:

kilka ziemniaków
kilka łyżek mąki
1 cebula
jajko
sól, pieprz
ewentualnie nieco wody
olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o dużych oczkach lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajko, mąkę, sól pieprz i wszystko mieszamy. Maki dodajemy ostrożnie, tyle zęby zagęścić masę. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.

Na pieczarkową pierzynkę:
ok. 250g pieczarek
1/4 małej papryki (dosłownie odrobina papryki)
kilka łyżek keczupu
1 kula mozzarelli
masło do wysmarowania formy
Pieczarki siekamy w półplasterki, przesmażamy tak, by były al dente. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy keczupem, solą i pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi ziołami. Placki układamy w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Na to wykładamy pieczarki. Całość pokrywamy dokładnie mozzarellą pokrojoną w plasterki. Zapiekamy ok. 35min. w 180st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation