Sport i fitness

!Fitness

jadłonomia · roślinne przepisy
Wegańskie ciasto marchewkowe z serkiem z nerkowców

Składniki na dużą tortownicę o średnicy 25 cm

Na ciasto:
•300 g mąki
•250 g cukru
•300 g marchewki
•225 ml oleju
•80 g orzechów laskowych, posiekanych
•3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
•3/4 szklanki ciepłej wody
•1,5 łyżeczki cynamonu
•1 łyżeczka imbiru
•0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
•1 łyżeczka soli
•1.5 łyżeczki sody

Na krem:
•100 g nerkowców, namoczonych przez noc
•1/3 szklanki mleka migdałowego
•2 łyżki syropu z agawy
•2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
1.Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.
2.W dużej misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. W mniejszej utrzeć olej, cukier i spęczniałe siemię, następnie połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
3.W międzyczasie przygotować krem z nerkowców. Wszystkie składniki wlać do naczynia blendera i zmiksować na gładki krem. Wystudzone ciasto posmarować grubo kremem i posypać cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation