Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Burrito z mięsem mielonym

150 g mięsa mielonego
z kurczaka
150 g mięsa mielonego wieprzowego
1 Fix Spaghetti Napoli Knorr
1 cebula czerwona
1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
1/2 szklanki kukurydzy
z puszki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 pęczek świeżej kolendry
4 tortille pszenne
słodka papryka w proszku do smaku
pieprz cayenne do smaku
50 ml oleju
300 ml wody

Burrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona najczęściej z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt.

Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.
Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.
Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.
Następnie wlać go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotować wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną świeżą kolendrę.
Tortille zrumienić na suchej patelni, następnie nałożyć na każdą z nich powstały farsz i zawinąć jak krokieta. Następnie ponownie podsmażyć gotowe burrito na suchej patelni, do uzyskania rumianego koloru.
Podawać przekrojone pod kątem na pół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation