Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto chałwowe z bezą

Składniki:
na biszkopt
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

na krem
350g chałwy
2 budynie śmietankowe bez cukru
250g masła
3 szklanki mleka

dodatkowo
pakowanie bez
300 ml śmietany 30%
żelatyna lub inny usztywniacz do śmietany

Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić go i przekroić na pół. Budynie ugotować i ostudzić, gdy będą zimne zmiksować je z masłem i pokrojoną na mniejsze kawałki chałwą. Jedną część ciasta nawilżyć przegotowaną wodą, wyłożyć masę i powciskać w nią bezy. Całość przykryć drugą częścią ciasta, również nawilżyć ją wodą. Śmietanę ubić na sztywno z niewielką ilością cukru, dodać rozpuszczoną żelatynę lub inny usztywniacz. Wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce, najlepsze jest 3 dnia ; )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation