Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekanka z bakłażana

1 mały bakłażan

1 ziemniak

białka z 2 jaj

2 łyżki mąki pszennej

1 cebula

6 pomidorków truskawkowych

1 pomidor

1 ząbek czosnku

świeży tymianek

masło do wysmarowania kokilek

sól, pieprz



Bakłażana pokrój w kostkę i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij, dodaj posiekany czosnek, mąkę, cebulę pokrojoną w kostkę, osuszone kawałki bakłażana i całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, dodaj listki tymianku, wlej białka i ponownie delikatnie wymieszaj. Masę włóż do wysmarowanej masłem ceramicznej foremki, na wierzch poukładaj ćwiartki pomidorków, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation