Święta i uroczystości

Wielkanocne impresje

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą

Składniki na kruchy spód:

180 g zimnego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
130 g cukru pudru
220 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować na jednolitą masę (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie). Owinąć z folię spożywczą, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Formę tortownicę o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno formy wyłożyć równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej, by mazurek był cienki), wylepiając nim spód (można wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia). Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim brzegi ciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski, jak pisankę. Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy foremek do ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach. Na wałeczkach wykonać wzorek przy pomocy widelca.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, lub dłużej do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Masa jogurtowo - czekoladowa:

125 g jogurtu greckiego*
160 g białej czekolady

Dodatkowo:

100 g obranych migdałów

Dzień wcześniej jogurt wyłożyć na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki do odcedzenia (jogurt będzie potrzebował 6 - 8 godzin). Odlać zgromadzoną wodę.

Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodać roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Lekko ostudzić.

Masę przełożyć do worka cukierniczego z odciętym rogiem, wyciskać pomiędzy wałeczki mazurka. W masę powciskać migdały. Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation