Kuchnia

kuchnia

PESTO PIETRUSZKOWE, to tańsza, aczkolwiek zdecydownie NIE gorsza alternatywa dla oryginalnego pesto z bazylii. Pietruszka jest bardziej polska niż bazylia, dlatego myślę, że może posmakować wielu Polakom :)

Do przygotowania małego słoiczka pesto potrzebujemy:

- "dużą" szklankę liści pietruszki
- garść dowolnych orzechów (arachidowych, laskowych, włoskich, migdałów... wszystko zależy od waszej pomysłowości i odwagi:) ), ja dodałam migdały, bo te akurat miałam
- garść słonecznika uprażonego na suchej patelni (opcjonalnie, bez niego też będzie pyszne)
- ok. 20-30 gram (2-3 plasterki) sera żółtego, też dowolnego, ale raczej wyrazistego w smaku (najlepszy będzie parmezan)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek Extra Virgin (z pierwszego tłoczenia)
-szczypta soli

przyprawy (opcjonalnie):
-czosnek
-papryka chilli lub pieprz cayenne

Do blendera wrzucamy najpierw "twarde" składniki, czyli orzechy/nasiona i ser, miksujemy na drobny pył, następnie dolewamy oliwę, wrzucamy liście pietruszki, sól i, jeśli chcecie, czosnek i ostrą paprykę. Wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy do słoiczka, z wierzchu zalewamy odrobiną oliwy (tak, żeby pasta była przykryta). I do lodówki!

Polecam jako dodatek do kanapek, a szczególnie do tego pysznego, wegetariańskiego BEET-BURGERA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation