Kuchnia

Un Bon Repas

Zupa krem z dyni i marchewki

Zupa krem z dyni i marchewki
Agata, 29 sierpnia 2014
Zupa krem z dyni i marchewki
Składniki
dynia - 1/2 małej sztuki
marchew - 4 szt
bulion - ok. 1 l
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
oliwa - ok. 2 łyżek
sól, pieprz - do smaku
żółtka pasta curry - do smaku, opcjonalnie
grzanki - do podania
Sposób przygotowania
Obraną marchew ugotuj w bulionie do miękkości.
Dynię pokrój w plastry, ułóż na blasze i piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC (do miękkości). Obierz ze skóry.
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie (możesz podlać odrobiną wody i dusić, cebula musi być miękka, nie zbrązowiona).
Marchew zmiksuj z dynią, cebulą i bulionem na gładki krem, dopraw do smaku. Podawaj z grzankami i serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation