Inne

kulinarnie-pieczenie,duszemie,drugie danko

Kurczak z warzywami pieczony w rękawie

(dla 4 osób - 440 kcal/porcja)
4 udka z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta chili
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 brokuł
1 łyżka świeżego tymianku
sól

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki.
Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw.

Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa.
Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation