Inne

kulinarnie-pieczenie,duszemie,drugie danko

Mielone z tuńczuka

Składniki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
Pokrojone w kostkę pomidory z puszki (400 g)
6 suszonych pomidorów
2 puszki tuńczyka w wodzie (185 g)
1kajzerka (stare białe pieczywo)
2 jajka, lekko roztrzepane
liście bazylii
szczypior
pieprz i sól

Etapy przygotowania

1. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać cebulę i smażyć 4 minuty, następnie podsmażyć czosnek ok 1 min. Dodaj pokrojone pomidory, doprawić solą i pieprzem, pozostawić na małym ogniu mieszając gotować 15 min.
2. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Tuńczyka rozdrobnić na gładką masę widelcem. Dodaj namoczoną wcześniej kajzerkę, jajka, bazylię, trochę szczypioru, suszone pomidory oraz pieprz i sol. Wymieszać i mokrymi rekami wyrobić 18 pulpecików. Jeśli mieszanka jest zbyt rzadka dodać troszeczkę bułki tartej.
3. Rozgrzej na patelni pozostały olej i smaż kulki z tuńczyka około 6 minut do miękkości i do brązowozłotego koloru.
Podawać z sosem pomidorowym, posypać bazylią i szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation