Inne

kulinarnie-pieczenie,duszemie,drugie danko

Wątróbka - klasycznie
Składniki (1 PORCJA)
ok. 300 g wątróbki (drobiowej lub cielęcej)
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Cebulę (małą, w wielkości dwóch dymek maks. w fazie I i IV oraz na 1 stopniu, w następnych fazach i stopniach dużą) drobno pokroić. Posolić i zeszklić na patelni bez tłuszczu, cały czas podlewając wodą, żeby się nie spaliła.

Gdy cebula będzie już miękka, ściągnąć ją z patelni. Wlać troszkę wody (dosłownie parę łyżek) i usmażyć wątróbkę (cielęcą wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Najpierw na dużym ogniu obsmażyć szybko ze wszystkich stron, później ogień zmniejszyć i smażyć dalej, cały czas obracając kawałki aż cała krew z niej wypłynie.

Na końcu posolić wątróbkę i wrzucić na patelnię usmażoną cebulę. Zamieszczać całość i poddusić jeszcze ok. minuty żeby smaki się przegryzły.

Wątróbkę, żeby była delikatniejsza, można przed smażeniem namoczyć w mleku (2-3 godz. wcześniej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation