Kuchnia

dietka

Bardzo syta sałatka obiadowa

Składniki:
(na 1 dużą sycącą porcję)
- 1-2 garstki sałaty mix (z marchewką),
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 4-6 małych pieczarek z nóżką,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 panierowany w płatkach kukurydzianych kotlet z piersi kurczaka,
- 2 grzanki z masłem czosnkowym (z pół-bagietki),
- garstka fasolki szparagowej zielonej (mrożona).

sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego/bałkańskiego,
- 2 łyżeczki musztardy (chrzanowej, sarepskiej) lub innej,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu (ja osobiście wolę lekko chrupiącą także gotuję krócej niż w przepisie). Następnie fasolkę zalewamy zimną wodą, aby pozostawić jej ładny zielony kolor. Pieczarki obieramy, zostawiając nóżki. Następnie na rozgrzanym maśle dusimy (na małym ogniu) ok. 5-10 min. w zależności czy wolimy bardzo miękkie czy też chrupiące pieczarki. Jajko gotujemy na twardo. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy pomidorki koktajlowe, ewentualnie przekrajamy je na pół/ćwiartki. Pierś kurczaka kroimy na szersze paseczki lub jak wolimy na większą kostkę, pieczarki dodajemy w całości, jajko kroimy na ćwiartki. Dodajemy garstkę fasolki szparagowej. Sałatka jest tak syta, że możemy pominąć już grzaneczki czosnkowe, lecz ja osobiście je uwielbiam - dodałam 2-4 czosnkowe grzanki :)
Sos do sałatki: składniki mieszamy; jogurt bałkański + musztarda, doprawiamy do smaku.


Domowe grzanki z masłem czosnkowym

Składniki:
- 1 pół-bagietka,
- 1 łyżka masła,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.

Wykonanie:
Masło wyjmujemy z lodówki, aby było miękkie. Gdy jednak chcemy przyspieszyć ten proces podgrzewamy je w mikrofali w miseczce/na talerzyku przez 10 sekund. Masło ma być miękkie, nie stopione całkowicie. Wyciskamy ząbek czosnku (lub w zależności od preferencji większą ilość), szatkujemy 1-2 gałązki natki pietruszki. Czosnek, natkę pietruszki mieszamy z masłem, dodajemy odrobinę soli. Bagietkę kroimy na kromki (na skos), smarujemy masłem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok. 5 min. Pieczemy do zarumienienia grzanek. Smacznego i miłego wieczoru :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation