Kuchnia

dietka

Grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z pieczonej papryki i pomidorów



Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 4
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa ( 0k.500g.)
sól , pieprz
Sos pomidorowo-paprykowy:
1 duża czerwona papryka
2 twarde pomidory
oliwa z oliwek
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki pieprzu

Etapy przygotowania

Polędwiczkę , umyć , osuszyć , oczyścić z błonek. Mięso natrzeć solą i pieprzem , odstawić na noc do lodówki.
Sos: Paprykę pozbawić gniazda nasiennego pokroić w paski. Pomidory pokroić w czwórki. Warzywa ułożyć w blaszce do pieczenia , skropić oliwą. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( aż skórka zacznie odchodzić i robić się spieczona) Upieczone warzywa pozbawić skórek , przełożyć do garnka , zalać bulionem oraz dodać przyprawy. Doprowadzić do zagotowania. Sos zmiksować blenderem na gładki krem.
Polędwiczkę wieprzową pokroić w 2 cm. plastry , lekko rozbić w dłoniach. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego nagrzać , smażyć mięso na rumiano z obu stron.( ok 2 min z każdej strony uważając by nie przesuszyć polędwiczki)
Na talerze wyłożyć porcję sosu oraz mięsa. Podawać z ryżem lub kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation