Gadżety

Paulina Gołębiowska

Ciasto bananowo-czekoladowe z kruszonka orzechowa (na formę 850-900 g lub 2 male foremki po 450 g).

100 g czekolady, roztopionej
150 g masła niesolonego
175 g cukru
4 średniej wielkości jajka
175 g maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao holenderskiego
2 duże banany, rozgniecione widelcem

na kruszonkę:
50 g masła niesolonego
4 łyżki maki pszennej z lekkim czubem
2 łyżki cukru demerara
4 łyżki posiekanych orzechów pekana lub innych

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Papierem do pieczenia wykładamy dużą formę na keks albo dwie foremki keksówki.
Przygotowujemy kruszonkę; łączymy składniki ze sobą tak aby przypominały piasek.
Przygotowujemy ciasto: ucieramy masło z cukrem na najniższych obrotach miksera. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy. Gdyby ciasto się zważyło, dodajemy jedna łyżkę maki i ucieramy.
Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia i kakao. Do tego dodajemy roztopiona czekoladę i rozgniecione banany. Mieszamy składniki szpatułką. Łączymy z utarta masa maślana i widelcem, tylko do połączenia, mieszamy ciasto.
Wylewamy do foremek ( albo formy) i posypujemy kruszonka.
Pieczemy około 45 minut albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Uwagi: w oryginalnym przepisie jest dwa razy mniej kruszonki i 3 jajka zamiast 4.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation