Gadżety

Paulina Gołębiowska

Lekka sałatka z roszponką, pomidorkami cherry i serem mozzarella


Rolada szpinakowa z łososiem

500 g mrożonego szpinaku z liściach
4 jajka
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2 ząbki polskiego czosnku
20 g masła
2 łyżki oleju

Nadzienie:

2 opakowania serka Almette, Ostrowia albo innego podobnego
wędzone brzuchy łososia (ok. 30 dag) albo 10 plastrów łososia

Wykonanie:

Szpinak (nie trzeba go rozmrażać) podsmażyć na patelni - na mieszance maśle i oleju, aż do odparowania płynu. Posolić, popieprzyć, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i startą gałkę muszkatołową. Połączyć z rozkłóconymi widelcem żółtkami.

Białka ubić na sztywno, delikatnie, ale dokładnie połączyć za pomocą łyżki z masą szpinakową (białka wmieszać w masę, nie odwrotnie).

Piec w 220 stopniach C przez około 12-15 minut, na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie także natłuszczonej). Ilość masy wystarcza na pokrycie prawie całej blachy. Kształt nadawałam szpatulką - by mniej więcej upiekł się prostokąt - wyrównując masę, by była wszędzie jednakowej grubości.

Gdy przestygnie przełożyć na blat - odwrócić tak, by papier do pieczenia był na górze. Zdjąć papier do pieczenia i na tej - ciemniejszej stronie, nakładać farsz: najpierw rozsmarować serek almette, potem rozłożyć łososia. Roladę zwinąć dość ciasno - wzdłuż krótszego boku. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation