Kuchnia

serniki

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI.

Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC
Czas pieczenia: ok. 10-15 min.

Temperatura pieczenia sernika: 170oC
Czas pieczenia: 1 h 30 min.

Ciasto kakaowe (spód)

1 1/4 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru pudru
75 g masła
1 jajko
1 łyżka miodu
0,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa

1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki)
2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki)
4 jajka
0,5 szkl. cukru
jogurt grecki, mały
1 budyń śmietankowy (40 g)
0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek)
2 łyżki kaszy manny
brzoskwinie z puszki

Polewa czekoladowa

3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny Kasia
1 łyżeczka śmietany 18%

Przygotowanie ciasta kakaowego

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez ok. 10-15 minut.

Przygotowanie masy serowej

Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać. Na lekko podpieczone ciasto kakaowe wyłożyć ser, poukładać odsączone, pokrojone brzoskwinie i piec w temp. 170oC przez około 1,5 h.

Przygotowanie polewy czekoladowej

W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i mleko. Podgrzewać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać margarynę i śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Zostawić sernik na kilka godzin, żeby odparował, dopiero później włożyć do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation