Kuchnia

serniki

Wiedeński sernik z czekoladą przepis - Galeria - Gotujmy.pl

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Wiedeński sernik z czekoladą - SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko całe
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
10 dag margaryny
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,20 kg twarogu półtłustego
1 biała czekolada
2 łyżki słodkiej śmietanki
7 jajek
1 szklanka cukru-można dać mniej
2 łyżki syropu waniliowego do deserów
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka 3,2%
Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Wiedeński sernik z czekoladą - PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać jajko oraz żółtko,margarynę pokroić nożem dodać do mąki wsypać cukier oraz dodać śmietanę i zagnieść kruche ciasto,po czym wylepić dno wyłożonej pergaminem dużej blachy.



Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa wbić żółtka jaj-białka ubić osobno na sztywną pianę .Dodać do masy serowej cukier oraz budynie rozpuszczone w mleku,czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami słodkiej śmietanki i dodać do masy serowej,wlać syrop waniliowy i uciarać wszystko razem mikserem na gladką masę tak aby była puszysta,pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać . Tak przygotowaną masę serową wylać na wylepione ciasto i wsadzić do piekarnika ustawić temperaturę na 180*c i piec 60 minut.



Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik aż lekko przestygnie .Następnie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystygnięcia po czym oprószyć cukrem pudrem. Smacznego życzę:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation