Kuchnia

Agnes

BABKA TWIST

Składniki:

250 g mąki
80 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżka suszonych drożdży
2 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
80 ml ciepłego mleka
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżka kakao
ponadto

1 łyżka miodu lub sosu czekoladowego
garść posiekanych orzechów laskowych
1 roztrzepane jajko

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszać mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Stopniowo wlewać mleko z drożdżami. Teraz ciasto wyrabiać ręcznie (około 10 minut), aż będzie jedwabiste i elastyczne.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kakao. Dobrze wyrobić, do połączenia składników.

Obydwa ciasta przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Na obsypaną mąką stolnicę wyłożyć obydwa ciasta i zrolować każde (patrz zdj). Teraz przeplatać jedno przez drugie.

Ze zwiniętych ciast utworzyć babkę. Przykryć i odstawić na 30 minut.

Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C ok 25 minut.

Wyjąć i lekko przestudzić. Wierzch ciasta polać miodem i obsypać orzeszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation