Kuchnia

Agnes

Ciastka cynamonowe
Składniki:

110 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 1/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Dodać jajko i dobrze utrzeć.
2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.
Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.
3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać.
Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.
Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia.
Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.



Uwagi:

WYSTARCZA NA 25 SZTUK
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + czas chłodzenia Pieczenie 8 min
Kalorie 91 Tłuszcz 2,3 g
Tłuszcz (w dowolnej postaci) nadaje pieczonym produktom miękkość i wydłuża czas przechowywania.
W większości wypieków można wymiennie stosować dobrej jakości margarynę i masło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation