Kuchnia

ciasta

Muffinki bezglutenowe z bananami i czekoladą

Składniki:

banany dojrzałe - 3-4 sztuki
jajko - 1 sztuka
maślanka - 1/2 szklanki
masło roztopione - 1/2 szklanki
mąka bezglutenowa - 1 i 1/2 szklanki
cukier - 3/4 szklanki biały lub trzcinowy
cukier waniliowy - 1 sztuka
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
soda - 1 łyżeczka
sól - szczypta
czekolada gorzka - mocno pokruszona

Sposób przygotowania:

Krok 1. Banany zgniatamy na miazgę lub na papkę w blenderze. Dodajemy do niego wszystkie mokre składniki a potem make wymieszaną z suchymi. Mieszamy mikserem wszystko razem. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.
Krok 2. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Krok 3. Wypełniamy ciastem formę na muffinki wyłożoną papilotkami, tak aby ciasto zajmowało mniej więcej 3/4 każdego otworu - nie do pełna.
Krok 4. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation