Design
KUCHNIA
Domowy przepis na pyszny batonik Mleczna kanapka , puszysty , kakaowy biszkopt i mleczno-miodowy krem .
Składniki :
Biszkopt :
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2/3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mocnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mleczna :
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki miodu
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125g masła
125 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki gorącego mleka
Sposób przygotowania :
Biszkopt :
Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej .
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania mąki . Ciasto przelewamy na blachę (największą jaką mamy , ja użyłam blaszki dołączonej do piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min .
Masa mleczna :
Mleko , cukier , cukier waniliowy, miód i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz , gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia .
Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała , a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .
Ostudzoną masę miksujemy z masłem . Następnie cały czas miksując wlewamy śmietankę . Na końcu powoli dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku . Chwilę miksujemy i odstawiamy .
Upieczony biszkopt przecinamy wzdłuż ostrym nożem . Musimy uważać bo biszkopt ma grubość ok. 1,5 cm , a musimy przeciąć go jeszcze na pół , tak aby był jak najcieńszy .
Masę mleczną wykładamy na spód biszkoptu , wyrównujemy i nakrywamy drugim blatem . Dociskamy , obciążamy drewnianą deską i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc .
Po schłodzeniu tniemy na prostokąciki o dowolnych wymiarach .
Przechowujemy w lodówce .
MA==