Kuchnia

Desery

Banany w cieście francuskim

SKŁADNIKI :
2 banany
8 pasków ciasta francuskiego
1 owoc kiwi
2 truskawki
czekoladowe ziarenka kawowe mocca
100 ml śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
olej w sprayu
lody:
300 g serka President z wiaderka
160 ml zimnej śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub kilka kropel aromatu)

PRZYGOTOWANIE:
Lody należy przygotować dzień wcześniej.
Utrzeć serek przy użyciu trzepaczki elektrycznej, dodać cukier, esencję i cały czas ubijać. Dodać kremówkę i ubijać dalej razem przez około 10 minut. Masę zamrozić.
Kremówkę z cukrem umieścić w garnku i zagotować, by zaczęła bulgotać. Zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady. Mieszać do utworzenia jednolitej masy, odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała do konsystencji kremu i łatwo było ją formować przy użyciu rękawa cukierniczego. Jeśli będzie za twarda, można ją delikatnie ponownie podgrzać, mieszając przy tym energicznie, do uzyskania upragnionej konsystencji.Z ciasta francuskiego wyciąć 4 długie paski szerokości 1 cm i 4 paski szerokości 0,5 cm. Banany przeciąć na pół. Połówki owijać szerszym i węższym paskiem ciasta. Umieścić najlepiej pionowo, w natłuszczonej formie żaroodpornej i spryskać olejem w sprayu. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jeśli w międzyczasie banany się przewrócą, nic nie szkodzi - najważniejsze żeby ciasto zdążyło się już lekko podpiec :)
Na środku talerza przy użyciu papierowego szablonu (kartka papieru A5 z wyciętym na środku serduszkiem) drobnym sitkiem utworzyć dekorację z kakao. Umieścić na sercu upieczone banany. Przy użyciu rękawa cukierniczego wycisnąć krem czekoladowy, a specjalną łyżką gałkę lodów sernikowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation