Kuchnia

Wege

Gulasz z dyni, kalafiora i tofu

Składniki

1 kg dyni hokkaido

1 mały kalafior

1 kostka tofu naturalnego (ok 300 g)

4 szklanki przecieru pomidorowego lub soku (lub więcej, zależy jaką konsystencję lubicie)

3 łyżki oliwy/ oleju + odrobina do posmarowania dyni

1 płaska łyżeczka garam masala

1 łyżka startego na tarce korzenia imbiru

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki zmielonego kuminu

1 łyżeczka soli

garść natki pietruszki

Wykonanie

Dynię czyszczę z nasion i kroję w 1-2 cm kostkę (można obrać, hokkaido nie trzeba i ja nie obieram), wrzucam do żaroodpornego naczynia jedną warstwą i smaruję oliwą, piekę w 200 st C ok 30 min (aż zmięknie i nieco się przypiecze).

W tym czasie w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę, wrzucam curry, kumin, garam masalę i prażę minutkę, dorzucam imbir, po chwili odciśnięte w papierowym ręczniku i pokrojone w nizbyt dużą kostkę tofu, mieszam by tofu pokryło się masalą. Dodaję kalafior starty na grubej tarce lub podzielony na różyczki (u mnie część w różyczkach, część starta), zalewam przecierem pomidorowym, zagotowuję, zmniejszam płomień i gotuję pod przykryciem ok 15 minut (w zależności od tego jaki lubicie kalafior, ja wolę lekko chrupki).

Połowę upieczonej dyni miksuję w blenderze, dorzucam do garnka, dodaję dynię w kawałkach, dodaję sól i podgrzewam jeszcze parę chwil, na koniec wrzucam posiekaną pietruszkę. Gotowe, smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation