Kuchnia

Wege

Nietypowe naleśniki z kalafiorowym farszem

Składniki

(na 8 większych naleśników)

1 szklanka fasolki mung

1,5 szklanki wody

1 łyżeczka soli

FARSZ

5 szklanek startego na tarce surowego kalafiora

imbir (ok 8cm)

2 łyżki sosu sojowego

pieprz

2 ząbki czosnku

1 mały burak

olej roslinny

Wykonanie

Fasolke moczę na noc w wodzie, następnego dnia płuczę ją, wrzucam do blendera i miksuję z dodatkiem wody. Dodaję sól i mieszam.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, wrzucam starty na tarce o drobnych oczkach imbir, po chwili kalafior, smażę razem kilka minut, na koniec dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiam sosem sojowym i pieprzem. Całość powinna być dość mokra, smarowna, więc jeśli jest taka potrzeba należy dodać trochę oleju lnianego lub sezamowego.

Buraka obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach, wrzucam na gazę, wyciskam sok do masy kalafiorowej. Oczywiście dodatek soku buraczanego nie jest konieczny, zastosowałam go jako naturalny barwnik, poza tym jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu.

Potrzebna jest sprawdzona nieprzywierająca patelnia, najlepiej mniejsza, ja małej nie mialam i smażyłam na dużej.

Stawiam patelnię na gaz, rozgrzewam ją, wylewam porcję ciasta i szybko (bardzo szybko) rozcieram ją na powierzchni patelni, dość szybko zastyga. Jak placek zrumieniony, smaruję wierzch łyżką oleju, podważam go i przy pomocy 2 łopatek przewracam na drugą stronę. Placki powinny byc obustronnie zezłocone.

Jak już gotowe, smaruję farszem każdy z nich i zwijam w rulon (trzeba to zrobić z wyczuciem, bez mocnego dociskania- placki są dość delikatne). Przed podaniem należy je podpiec na suchej patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation