Kuchnia

Wege

Boczniaki po tatarsku

Składniki

500g boczniaków

szklanka nerkowców

szklanka soku z kiszonych ogórków + dodatkowy sok do namoczenia orzechów

10 średnich kiszonych ogórków lub więcej

większa cebula

szklanka mrożonego groszku (można użyć puszkowego, ja mam własny mrożony groszek i takiego używam)

3 czubate łyżeczki lubianej musztardy (używam Dijon)

opcjonalnie sól, pieprz do dosmaczenia

miłym dodatkiem będzie zielenina- natka, koperek- o tej porze roku z prywatnej mrożonki

4 łyżki oleju/ oliwy

Wykonanie

Nerkowce moczę przez noc w soku z kiszonych ogórków, następnego dnia płuczę i blenduję z 1/2 szklanki ciepłej wody, po 5 minutach dolewam kolejną porcję wody- 1/2 szklanki, po kolejnych 5 minutach 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków, po kolejnych 5 min dolewam znowu 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków i blenduję przez kolejne 5 minut. Miksowanie zajmuje mi ok 20 minut, ale tak naprawdę ramy czasowe to granica Waszej cierpliwości :) Co prawda nie uzyskałam masy ekstra- gładkiej, drobinki orzechów były widoczne w sosie, ale niewyczuwalne pod zębami :) Do sosu dodaję pokrojone drobno ogórki i cebulę (surową!) oraz ugotowany w niewielkiej ilości osolonej wody groszek, dosmaczam musztardą, można dodatkowo doprawić go solą, pieprzem, dodaję zieleninę.

Boczniaki płuczę, suszę papierowymi ręcznikami, kroję na cząstki "na raz" i smażę na rozgrzanym na patelni oleju aż puszczą sok, wchłoną go i lekko się zezłocą, co jakiś czas delikatnie mieszam, odstawiam do wystudzenia, mieszam z sosem i wkładam do lodówki na noc. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation