Kuchnia

Sery i inne wyroby

ZAPIEKANY CAMEMBERT I GRUSZKI BALSAMICO


Zapieczony w piekarniku ser camembert (lub brie) nabiera wewnątrz kremowo-płynnej konsystencji. Jeśli dodamy do tego gorące, słodko-kwaśne gruszki z dodatkiem octu balsamicznego to uzyskujemy bardzo smaczne i wszechstronne danie, które może występować w wielu rolach!


Składniki:
2 krążki sera camembert
1 twarda gruszka (u mnie Konferencja)
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku + kilka gałązek do dekoracji

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.
Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pokrojoną gruszkę aż lekko zmięknie i się zarumieni (około 5 minut). Dodać ocet balsamiczny* i posiekany tymianek. Smażyć aż sos nabierze konsystencji syropu.

Uwaga: Ilość octu balsamicznego (1 czy 2 łyżki) zależy od własnych upodobań. Ja dodałam 1 łyżkę i dla mnie sos był wystarczająco kwaśny, dostosowany do słodyczy gruszki.

Krążki sera camembert ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 5-8 minut, aż delikatnie “napuchną”, a ser wewnątrz nabierze kremowo-płynnej konsystencji.
Delikatnie wyjąć na talerz i polać sosem gruszkowym.*

Uwaga: Ja dodatkowo nacięłam każdy krążek na krzyż (jak kopertę) i lekko odwinęłam rogi na zewnątrz tak aby widać było kremowy środek. W powstałe zagłębienie nałożyłam gorące gruszki w balsamico.

Przed podaniem udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation