Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls )

Składniki

Ciasto:
- 250 ml/ 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 80 g/6 łyżek cukru
- 125 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 640 g/4 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
Nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki cynamonu
- 6 łyżek cukru
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- ok. 2 łyżki wody/soku z pomarańczy

Przepis

Mleko podgrzać (nie zagotować!), dodać cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i odstawić na kilka minut, wymieszać.

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować ciasto równomiernie masłem przy pomocy pędzelka. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy zewnętrznym brzegu (dzięki temu zwinięty rulon będzie można łatwiej skleić). Kroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.

Po przestudzeniu polukrować: cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem pomarańczowym (w takiej ilości, aby lukier łatwo się rozprowadzał po bułeczkach). Posmarować bułeczki lukrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation