Kuchnia

we need to eat sth

350 g dyni piżmowej (lub batatów)
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
1 łyżka sosu sojowego
4 liście jarmużu
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 papryczki chili
2 łyżeczki octu balsamicznego
50 g sera feta



- Dynię obrać, pokroić w niedużą kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z nieprzywierającym dnem na łyżce oliwy (ok. 10 minut, mieszając) lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i upiec (ok. 20 minut, 200 stopni C).
- Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym.
- Jarmuż umyć, oderwać miękkie liście od twardej części pośrodku, posiekać, wrzucić na minutę na wrzątek, odcedzić.
- Na patelnię wlać oliwę, poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i tymianek, smażyć przez minutę.
- Dodać kaszę gryczaną, papryczkę chili i mieszając smażyć przez pół minuty. Następnie dodać usmażoną lub upieczoną dynię a na koniec jarmuż. Wymieszać, dodać ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty. Pod koniec posypać serem feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation