Kuchnia

we need to eat sth

1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy extra lub 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju kokosowego*
1/2 kalafiora
1 duża marchewka
przyprawy: po 1/2 łyżeczki kurkumy i mielonego kminu rzymskiego oraz szczypta mielonej gałki muszkatołowej
100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
1/4 szklanki białego wina
1 szklanka wody
1 łyżka sosu sojowego
2 duże liście jarmużu
opcjonalnie: 1/3 papryczki chili


- W rozdrabniaczu drobno posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na rozgrzaną dużą patelnię (nnajlepiej z grubym dnem) z 2 łyżkami oliwy i podsmażyć co chwilę mieszając.
- W rozdrabniaczu drobno posiekać pokrojonego na kawałki kalafiora, dodać na patelnię z cebulą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć na patelnię.
- Warzywa smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie doprawić je kurkumą, kminem rzymskim i gałką muszkatołową.
- Dodać suchą kaszę z woreczka, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Wlać wino i zagotować. Dodać gorącą wodę z sosem sojowym, doprawić danie solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 7 minut, w międzyczasie raz zamieszać.
- Zdjąć pokrywę, dodać posiekane liście jarmużu (twardą część liścia odłożyć), i mieszając podgrzewać jeszcze przez minutę. Podawać z plasterkami świeżej chili jeśli lubimy. Danie można przygotować wcześniej i odgrzewać na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation