Kuchnia

placki, gofry, naleśniki

Gofry czekoladowe


SKŁADNIKI (na ok 7 okrągłych gofrów):

* 200 g gorzkiej czekolady
* 200 g słodkiej śmietany
* 150 g miękkiego masła lub margaryny
* 80 g cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* szczypta soli
* 3 jajka
* 250 g mąki
* 1 łyżka kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 150 ml mleka

Czekoladę posiekać i rozpuścić w śmietanie podgrzwając na małym ogniu. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wmiksować ją na przemian z czekoladową śmietaną i mlekiem w masę maślaną.
Posmarować odrobiną tłuszczu gofrownicę i upiec goferki. Podawać najlepiej z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Zresztą, z czym się lubi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation