Kuchnia

placki, gofry, naleśniki

Placuszki twarogowe z jagodami (bezglutenowe)

Składniki na około 15 sztuk:
250g chudego/półtłustego twarogu
3 jajka
3 - 4 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki ksylitolu (cukier z brzozy) lub cukru + troszkę do posypania
1 i 1/2 szkl* czarnych jagód
odrobina oleju rzepakowego


Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Pokruszony twaróg ucieramy z żółtkami, ksylitolem i mąką ryżową, tak by nie było grudek. Dodajemy umyte jagody. Mieszamy delikatnie, uważając by jagody nie rozpadły się.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy twarogowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, aby piana z białek nie opadła.

Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oleju, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym (przed kolejną porcją ciasta, najlepiej przetrzeć patelnie wspomnianym ręcznikiem papierowym). Nakładamy porcje ciasta wielkości łyżki stołowej, rumienimy z obu stron. Należy uważać, gdyż placuszki dość łatwo się przypalają.

Gotowe placuszki, układamy na talerzu/talerzach. Posypujemy ksylitolem ewentualnie cukrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation