Kuchnia

placki, gofry, naleśniki

Biszkoptowe placuszki z czarną porzeczką
Składniki:

1 duże jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
garść czarnej porzeczki
miód akacjowy

/składniki na ok. 8 placuszków/
Białko oddzielić od żółtka i ubić je na sztywną pianę dodając szczyptę soli oraz jedną łyżeczkę cukru.
Żółtko ubić z pozostałą łyżeczką cukru na jasną i puszystą masę. Pod koniec dodać mąkę, mleko i wszystko dobrze zmiksować.
Do białek wlać żółtka i wymieszać za pomocą łyżki.
Na średnio rozgrzaną patelnię teflonową nakładać porcję ciasta(jedna czubata łyżka na jeden placek), posypać z wierzchu owocami delikatnie wciskając je do środka. Smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej ze stron, aż do zrumienienia się.
Polać miodem i wcinać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation