ciastka pieczarki
SKŁADNIKI
- 150g miękkiego masła
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 szklanki skrobi kukurydzianej *
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
Dodatkowo:
- kakao
- pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie po wodzie
mineralnej ½ litra)
Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut.
UWAGI:
Ciasta pieczone z dodatkiem sody wymagają również dodatku kwaśnego składnika, który ją aktywuje (w reakcji powstają gazy unoszące ciasto). Jego brak spowoduje nieprzyjemny smak ciasta (posmak sody). Stąd mój dodatek do ciasta – sok wyciśnięty z cytryny.
Ze względu na różną wilgotność mąki, jeżeli zachodzi taka potrzeba, bo ciasto jest zbyt wilgotne (lepi się do rąk) można dodać po łyżce skrobi kukurydzianej i mąki tortowej. Ja w moim przepisie dodałam i uwzględniłam w składnikach.
Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.
Zamiast esencji migdałowej można użyć innego – ulubionego aromatu.
Z powyższych proporcji wyszło mi 20 ciastek.
Lepiej użyć masła niż margaryny.
Szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml. *
Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/09/ciasteczka-pieczarki/