Kuchnia

w kuchni

Dietetyczne racuszki z jabłkami | be-healthy-and-beauty

Składniki:

szklanka jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki (najmniej kaloryczna) lub zsiadłego mleka
jajko
3/4 szklanki otrąb
1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (raz nie miałam mąki to dałam kaszę manną)
łyzeczka proszku do pieczenia lub sody
łyżka Stevii lub cukru trzcinowego, brązowego
jedno duże lub dwa małe jabłka pokrojone w kostkę lub starte na tarce
kropla oliwy

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) mieszamy dokładnie ze sobą. Patelnię teflonową SMARUJEMY oliwą (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym) i na rozgrzaną kładziemy placuszki średniej grubości (ok. 1,5 cm). Przykrywamy dokładnie pokrywką i „smażymy” na małym ogniu. Jest to prawie gotowanie na parze, a jak macie patelnię zupełnie nie potrzebującą tłuszczu, tym lepiej ;) Po kilku minutach obracamy placuszki, żeby zarumieniły się z drugiej strony.

Gotowe racuchy można zjeść z owocami i jogurtem naturalnym, z dżemem (ale uwaga na cukier!), z miodem, cukrem pudrem (trzcinowym) itd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation