Kuchnia

kulinaria

Zapiekanka z polędwicą wołową i warzywami

Składniki:

0,5 kg polędwicy wołowej ( lub wieprzowej )
1,3 kg ziemniaków
2 marchewki
0,6 kg pieczarek
2 średnie cebule
0,3 kg żółtego sera do posypania - proponuje cheddar
0,1 kg żółtego sera do sosu może być ten sam lub inny
przyprawy - czarny pieprz, tymianek, bazylia, słodka papryka, sól, gałka muszkatołowa

Polędwice rozbić oprószyć pieprzem i w miarę niedługo smażyć z obu stron na oleju.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie - jak wystygną to kroimy w plasterki 0,6-0,8 cm

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki i solimy. Każdy z wymienionych składników smażymy osobno na maśle - pieczarki pod koniec smażenia oprószyć pieprzem i solą.

Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Ziemniaki mieszamy z marchewką i cebulą dodając tymianek ( płaska łyżeczka ) i układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, następnie zalewamy je sosem beszamelowym. Układamy mięso pokrojone w paski wymieszane razem z pieczarkami i płaską łyżeczką bazylii.
Na sama górę wysypujemy ser. Posypujemy papryką.

Przepis na sos beszamelowo-serowy - wystarczy nam 1/3 porcji i można pominąć w sosie bazylię.

Piec w temp 200 C około 25-30 minut

============

Sos beszamelowo - serowy
- 0,8- 1 litr bulionu
- 250 ml śmietany 18 %
- 200 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- mąka pszenna
- suszona bazylia
Do gotującego na małym ogniu bulionu wlać śmietanę zmieszaną z 1 łyżką mąki, dodać gałkę około 1/4 łyżeczki, po chwili jak zacznie się znów gotować pomału dosypujemy ser i cały czas mieszamy żeby się rozpuścił - na koniec wsypujemy bazylię 0,5-1 łyżeczki.

Polecam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation