Kuchnia

kulinaria

Kotlety drobiowe z ryżem, brokułem i kalafiorem w sosie beszamelowo-serowym

450 g mrożonego kalafiora
450 g mrożonego brokuła
1 i 1/2 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
kotlety, które zostały nam z poprzedniego dnia ( mogą być schabowe )

Warzywa dusimy kilka minut w samej wodzie, żeby nabrały temperatury - następnie wodę odlewamy i zalewamy sosem.
Pokrojone kotlety w paski podgrzewamy i mieszamy z ugotowanym ryżem.

Przepis na sos:
Sos beszamelowo - serowy
- 0,8- 1 litr bulionu
- 250 ml śmietany 18 %
- 200 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- mąka pszenna
- suszona bazylia
Do gotującego na małym ogniu bulionu wlać śmietanę zmieszaną z 1 łyżką mąki, dodać gałkę około 1/4 łyżeczki, po chwili jak zacznie się znów gotować pomału dosypujemy ser i cały czas mieszamy żeby się rozpuścił - na koniec wsypujemy bazylię 0,5-1 łyżeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation