Kuchnia

Quchnia

Ceasar Burger | mięsne dania, na szybko, przekąski, sałatki | Studio Kuchnia


Hamburger
1 duża podwójna pierś kurczaka
1 żółtko
2 łyżki mąki
2 filety anchois
150 g parmezanu
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 listki sałaty
4 plasterki boczku
4 bułki
2 łyżki masła do pieczenia


Sos
1 jajko
1 ząbek czosnku
100 ml jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju roślinnego
3 filety anchois
pieprz kajeński
1 łyżka sosu Angielskiego (Worcestershire)

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do blendera. Czosnek obrać, posiekać i dodać do kurczaka. Zetrzeć 100 g parmezanu oraz dodać filety anchois. Zmiksować, następnie dodać żółtko, mąkę, pieprz, przyprawę do drobiu i paprykę. Wymieszać i podzielić na 4 części. Uformować hamburgery. Rozgrzać masło na patelni, smażyć na małym ogniu około 7 minut z obu stron. Dołożyć boczek i upiec na chrupiąco. Sałatę umyć i osuszyć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bułki przeciąć na pół, włożyć do piekarnika i piec przez 5 minut.



Zrobić sos, do wysokiego kubka wbić jajko. Czosnek obrać i pokroić oraz dodać do kubka. Wcisnąć sok z cytryny, dodać musztardę razem z jogurtem, olejem i filetami anchois. Doprawić sosem Angielskim i pieprzem kajeńskim. Wszystko razem zmiksować, ruszając mikser z dołu do góry.


Ciepłe bułeczki ułożyć na talerzach, położyć hamburgery z kurczaka i po plasterku boczku. Zetrzeć za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera parmezańskiego oraz zakończyć sałatą. Polać sosem i zamknąć bułki.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation