Kuchnia

mięso

SCHABOWY W ZIEMNIAKACH

Składniki:
2 kotlety ze schabu,
2 ziemniaki,
1 jajko,
2 łyżki mąki pszennej,
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
majeranek, tymianek, rozmaryn, sól,pieprz
Przygotowanie:

Mięso płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kotlety lekko rozbijamy, solimy je z obu stron i odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy panierkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy powstały sok i dodajemy mąkę, jajko, natkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Mieszamy dokładnie i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kotlety panierujemy w przygotowanym cieście (cały kotlet powinien zostać pokryty panierką) i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na zloty kolor z obu stron na małym ogniu. Świetne rozwiązanie dla osób lubiących dania 2w1, jest to świetne połączenie placków ziemniaczanych i kotleta. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation