Kuchnia

mięso

Szaszłyki z kurczaka i krewetek z sałatką pomidorową.

Składniki na szaszlyki:

Oliwa z oliwek
2 łyżki soku z limonki
Ostra papryka w proszku
12 dużych krewetek (ze skorupkami bez głów)
500 g piersi z kurczaka
Drewniane patyczki do szaszłyków

Składniki na sałatkę z pomidorów:

5 – 6 pomidorów
3 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku
1 mała ostra papryczka
Sól
Kolendra (dodałam natkę pietruszki)

Przygotowanie :

Patyczki do szaszłyków smarujemy oliwą.

Mieszamy 4 łyżki oliwy mieszamy z 2 łyżkami soku z limonki i jedną łyżeczką papryki w proszku.

Krewetki smażymy na oliwie i odsączamy na papierowym ręczniku.

Piersi z kurczaka kroimy na kawałki.

Nabijamy na patyczki : najpierw kawałek kurczaka a potem krewetkę.

Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do przygotowanej wcześniej salsy (z oliwy, limonki i papryki).

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Przygotowanie sałatki z pomidorów :

Mieszamy ocet z solą, cukrem, dodajemy 2 łyżki oliwy.

Dodajemy papryczkę chili drobno posiekaną i przeciśnięty ząbek czosnku.

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, mieszamy z przygotowanym sosem winegret.

Na koniec posypujemy pietruszką (tak dla ozdoby).

Wstawiamy do lodówki.

Szaszłyki grilujemy około 5 – 7 minut, często obracając (mięso z kurczaka nie może być surowe).

Podajemy razem z sałatką z pomidorów.

Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation