Kuchnia

kuchnia

śniadaniowe bułki z krzyżykiem

Składniki :

550g-600g mąki pszennej
10g suchych drożdży ( instant )
1 jajko
30g miękkiego masła
1 łyżka soli
1/2 łyżki cukru
150 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody

Przygotowanie :

Do kubka wlej 50 ml mleka, wsyp cukier, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia drożdży. Na stolnicę wysyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie, wlej mleko, wodę oraz zaczyn z drożdży. Dodaj masło, rozbełtane jajko i dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę i posyp mąką. Przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Podziel cisto na 8 - 10 równych części. Uformuj bułeczki i ostrym nożem natnij. Całość przykryj folią spożywczą lub ściereczką i ostaw na 30 minut. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation