Kuchnia

kuchnia

Tabbouleh z kaszy jaglanej | Facet i Kuchnia

200 g kaszy jaglanej
1 duży pęczek natki pietruszki
500 g pomidorków koktajlowych (lub zwykłych)
1 duża podłużna szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
50 g orzechów pecan lub włoskich
1 limonka lub cytryna
1/2 granatu
oliwa extra vergine
pieprz
sól

Tabbouleh, czyli tradycyjny przepis na sałatkę typową dla kuchni arabskiej – w bezglutenowej wersji.

Tabbouleh to klasyczne danie kuchni arabskiej i zapewne jedno z tych, które zrobiło dużą, międzynarodową karierę. Trudno się dziwić, bowiem to nie tylko bardzo nieskomplikowana potrawa, ale również przygotowywana z użyciem łatwo dostępnych składników.

Tradycyjnie, podstawą tej sałatki jest kasza bulgur, ewentualnie kuskus. Obydwa typy kaszy wytwarza się z pszenicy, co znaczy, że zawierają gluten, ale tu w sukurs przychodzi – jak zawsze niezawodna – kasza jaglana. Ugotowana na sypko doskonale sprawdza się w tym przepisie.

Tabbouleh nie ma jednej, kanonicznej wersji – to moja propozycja.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation