Kuchnia

kuchnia

Orzechowiec czyli ciasto z kajmakiem i orzechami |


Składniki:

kruche ciasto:

500-600 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
170 g masła
1 lub2 jajka
(opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru
pozostałe:

500 ml mleka
100 g masła
krem budyniowy dr.Oetkera lub 2 opakowania budyniu waniliowego
puszka kajmaku (karmel)
orzechy ziemne niesolone
opakowanie krakersów


Wymienione składniki na ciasto połączyć i zagnieść. W razie potrzeby podsypać mąką. Podzielić na dwie części i upiec 2 placki w dużej blasze. Czas pieczenia około 22 minuty w temperaturze 190 stopni C.

Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Ja akurat miałam w spiżarni krem budyniowy (jak do karpatki). W misce utrzeć miękkie masło. Ucieranie ma na celu napowietrzenie masła, aby łatwo się połączyło z budyniem, wtedy masa będzie stabilna. W trakcie ucierania po łyżce dodawać budyń, aż do całkowitego połączania kremu.



Na tacy układać kolejno: placek kruchego ciasta, połowę masy budyniowej, drugi placek kruchego ciasta, resztę kremu, krakersy, masę kajmakową, a na wierzch wysypać orzechy ziemne. Orzechy ziemne zazwyczaj spotykam solone, ale teraz już wiem, że nie solone bez problem można kupić w Biedronce.

Gotowe ciasto owinęłam folią spożywczą, aby trzymało wilgoć i nie przeszło zapachami z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation