Kuchnia

Muffins

Serniczki o smaku Nutelli
Składniki na ciasto:

3/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Składniki na nadzienie:

600 ml masy sernikowej w temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki Nutelli
owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ucieraj masło z cukrem przez około 7 minut, tak by masa była puszysta. Dodaj jako, ekstrakt waniliowy i wszystko razem dobrze połącz. Dodaj pozostałe suche składniki na ciasto, wszystko wymieszaj na gładką masę. Twórz z niej kule o wielkości 2 łyżek ciasta. Wyłóż nimi formę do pieczenia babeczek, tworząc kształt kubka. Piecz ok. 10 - 12 minut w 180 stopniach. Gotowe „kubeczki” pozostaw do ostygnięcia. Jeśli po wychłodzeniu środek babeczek nie opadnie tworząc zagłębienie, do którego będziesz wlewać masę serową, naciśnij ciasto łyżką, powinno pomóc.

Zrób nadzienie. Ser wymieszaj z cukrem pudrem, wanilią i Nutellą. Gładka masą „uzupełnij” babeczki. Udekoruj owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation