Kuchnia

KUCHNIA NA CODZIEŃ

kotlety z ziemniaków i kapusty włoskiej

To danie to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu, nawet jeśli było to purée. Kapustę włoską można zastąpić innymi warzywami. Bubble and squeak (pod taką nazwą znana jest ta potrawa w krajach anglosaskich) to po prostu metoda na wykorzystanie resztek obiadowych, jedyny składnik, który jest nam zawsze potrzebny to ziemniaki. Te krokiety to świetna propozycja dla dzieci, bo lubią je nawet te z nich, które zwykle stronią od warzyw.

Składniki:

0,5 kg ziemniaków (lub pozostałe z obiadu purée ziemniaczane)
200 g kapusty włoskiej, poszatkowanej
20 g masła
sól, pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
garść tartego żółtego sera (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, przygotować z nich purée, używając masła z przepisu. Kapustę ugotować do miękkości. Po odcedzeniu wymieszać z ziemniakami, doprawić, można dodać też natkę pietruszki. Rozgrzać olej na patelni. Formować niewielkie kotleciki, spłaszczyć je nieco drewnianą łopatką i piec z obu stron aż do uzyskania złocistej barwy. (za: kidspot.com.au)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation